4G Nedir? 4G Hakkında Merak Edilenler.

Telekomünikasyonda 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veri ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlıyor. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi bekleniyor. Kısacası 4G, daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla data kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetidir.

Türkiye, 4G’ye geçmek için düğmeye bastı. Peki kullandığımız akıllı telefonlar bu teknolojiyi çalıştırabilecek mi?

Heyecanla beklediğimiz 4G’de bağlantı hızı, 100 Mbps, wi-fi’da ise 1 Gbps’ye kadar çıkabiliyor. Mobil anlamda birçok ülke 4G’ye geçmiş ve 5G çalışmaları yaparken, ülkemizde de bir süredir 4G çalışmaları sürüyordu. İhalesi Mayıs ayında tamamlanacak 4G, yıl sonuna kadar Türkiye’de hizmete girecek ancak piyasadaki cep telefonlarının sadece yüzde 10’u 4G’ye uyumlu. Yeni telefon alanlar 4G uyumlu modelleri tercih ediyorken, yıl sonuna kadar 4G’li cep sayısının 12 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

4G teknolojisinin avantajları neler?

• Kullanılan cihaza göre değişmekle birlikte, veri indirme hızı 100-150 Mbps’ten başlayıp 1 Gbps’ye kadar çıkabiliyor.
• Cep telefonuyla yapılan aramalarda HD yayın kalitesine ulaşılacak, video görüşmeleri kesintisiz ve daha hızlı olacak.
• Videoda donma-takılma olmadan HD kalitesinde film, video ve dizi izleme.
• Çok daha hızlı video ve resim indirme ve yükleme.
• Düşük gecikme süresi ile kesintisiz ve daha keyifli oyun deneyimi.

4G teknolojisinin dezavantajları neler?

• Hizmet sağlayıcılarının kota sistemleri dolayısıyla yüksek hızlı internet kullanarak sunulan kotayı çok çabuk doldurabilirsiniz.
• Eğer bulunduğunuz bölgede 4G’nin kapsama alanına girmeyen bir yerde oturuyorsanız 4G teknolojisinden yararlanamıyorsunuz.
• Telefonların daha güçlü pillere ihtiyaçları olacak. 4G teknolojileriniden olan Lte’li cep telefonlarında 4G pile büyük yük bindiriyor.
• 3g’nin bile yeni yaygınlaşmış olduğu ülkemizde 4G’nin yaygınlaşması uzun zaman alacağa benziyor.

it_photo_111172

* 4G Türkiye’ye geldiğinde deneyimlenecek hız, frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterecektir.