
İnternet ve sosyal medya üzerinden yapılan reklam ve pazarlama harcamalarında artış devam ederken, İnternet kullanım oranları ve İnternet’te geçirilen zaman aralığının da artmasıyla markalar sosyal medya da pazarlama yapmak adına yeni mecralara yönelmeye başladı. Markalar İnternet’in değerini kavradıkça ve yüksek geri dönüşüm oranlarını ölçümledikçe Sosyal Medya ve İnternet Reklamlarına ayrılan bütçeler de bununla doğru orantılı olarak artış gösteriyor.
İDA Consulting’in kurucusu Uğursal Uğur’la özellikle sosyal medya ve İnternet reklamlarının acente ve oteller için arz ettiği önemi konuştuk.
1-Uğursal bey merhaba, size bu ayda sektörün merak uyandıran ve bilgi eksikliği olan noktalardan seçtiğimiz bazı sorularımız olacak. Bizler turizmin göbeğinde yaşadığımızdan firmalar özellikle de acente ve oteller adına sosyal medya nedir? Ne ifade etmelidir?
Merhabalar.
Sosyal Medya, bize göre Turizm firmalarımızın tümünün kamera arkasıdır, mutfak tezgah arkasıdır, iç dünyasıdır. Bilinçli ve profesyonel kullanıldığında inanılmaz etkisi ve faydası olan, ancak kendi haline bırakılmış veya “Bizim yeğen de bu işleri yapıyor, o takip etsin bizim sosyal medyamızı” diyen zihniyetler için de bir o kadar tehlikelidir. Yani bir insanı, bir firmayı, bir oluşumu rezil de eder, vezir de eder.
Herkesin bildiği gibi, Sosyal Medya’da adı sanı bilinir uygulamalardan başlıcaları, Facebook, Instagram, YouTube, Google+, Linkedin, Twitter ve Pinterest‘dir. Her birinin kendine has oluşumları ve faydaları olsa da, açık ara önde olan ve en çok önemsenen tabi ki Facebook. Sonrasında, genel anlamda en çok kullanılan Twitter olsa da, bizim oteller ve acenteler için bu pek geçerli değil. Instagram ve YouTube bizde çok daha ciddi önem kazanıyor.
Sosyal Medya, sizler hakkında anlık bilgileri, haberleri, değişiklikleri, kampanyaları, anlık yorumları, anlık ifadeleri, açıklamaları en hızlı, en etkin yayınlama, yayma, paylaşma mecrasıdır. Bir nevi İnternet’in “Kulaktan Kulağa” oyun platformu diyebiliriz.
Sonuç olarak; çok önemlidir, çok ciddi kazançlar elde ettirir, çok ciddi tanıtım ve reklam gücü vardır. Tabi bunları gerçekleştirebilmek için de, profesyonel, eğitimli kadroya sahip, her zaman işinin arkasında durabilecek firmalar ile çalışmak en doğru olanıdır.
2-İnternet reklamları nedir?
Bana göre, Dünya’nın en ucuz, en yaygın, en etkili ve en ölçülebilir reklam, tanıtım mecrası internettir. Fiyat / fayda dengesine bakıldığı anda diğer reklam mecralarına göre ne kadar açık ara önde olduğu ortaya çıkar.
Günümüzde en etkili ve bilinen İnternet reklam mecrası Google… Adwords diye adlandırdığımız “kelime bazlı sponsor reklamları”, ReMarketing diye adlandırdığımız “görüntülü reklam, geri dönüşüm reklamları” aşırı derecede etkili ve kazançlıdır. Bunu takiben, şu anda en etkili reklam ağı Facebook, sonrasında Instagram, ve sonrasında yüksek hit alan web sitelerine banner reklamları geliyor (bu görevi büyük ölçüde Google görüntülü reklamları hallediyor zaten). Tabi kurumsal anlamda ciddi bir platforma sahip olan Linkedin’i de yabana atmamak lazım.
3-Peki internet üzerinden acente ve oteller için reklam yaparken nasıl bir yol izlenmeli? Siz nelere dikkat ediyorsunuz?
Bunun için olmazsa olmazlarımız, değişmez kurallarımız var, bunları 10 maddede toparlayabiliriz,
1-) Çok iyi alt yapıya sahip, SEO çalışmaları tam yapılmış, hatalı – kırık linkleri olmayan ve özgün içerikli WEB SİTESİ olması şart.
2-) Bu sitenin alan adı da çok önemli. Yaptığı iş ile, firması ile ve sunduğu hizmet ile örtüşmesi gerekiyor.
3-) Turizm sektörü için yabancı dil ve hatta diller çok önemli. Hem içerikler doğru olmalı, hem de özgün olmalı.
4-) Firmanın resimleri, imajları çok kaliteli ve yeterli sayıda olması şart. Başka yerlerden kopyalanmış, bedava alınmış stok fotolar çok tehlikeli ve zararlı.
5-) Bütün sosyal mecra hesapları sağlıklı bir şekilde açılmış, işliyor ve yönetiliyor (veya yönetilmeye başlanacak) olması gerekiyor.
6-) Bizlere destek olacak, bilgi – belge – resim yollayacak, firmadaki tüm olan bitenleri bizlerle paylaşacak en az 1 en fazla (departman yoğunluğuna göre) 4 kişi firma içinde olması gerekiyor.
7-) Piyasa araştırması yapılmış, rekabet analizi çıkartılmış olması gerekiyor. Sunduğu hizmetlerin satış fiyatlarının hem piyasa değerlerine uygun, hem de kaliteli servisin karşılığı olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor.
8-) Aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık iş planı çıkarılması, maddi – manevi bu plana maksimum seviyede uyulması, istikrar sağlanması gerekiyor. Zaten bizler bu periyotlarda raporlama yapıyor, reklam vermeden evvel ne durumda idik, verilince ne durumdayız analizini hazırlayıp, sunuyoruz.
9-) Her ne olursa olsun reklamı hiçbir zaman kesmemek gerekiyor. Minimumlara indirilebilir, artırılabilir, azaltılabilir, ama durdurmak, o zamana kadar yapılan reklamların boşa gitmesine dahi sebep olabiliyor. İnternet dünyası bunu anında anlıyor ve buna göre davranıyor.
10-) Başarıyı ödüllendirmek gerekiyor. Bizlerin dışında, bu başarıya destek olan, emek veren (özellikle firma içi ekibi ve olası dış destekler) tebrik etmek, takdir etmek, ödüllendirmek ve sonrasında başarılarının devamını görmek gerekiyor.
4-Çağın gelişen İnternet yolculuğunu kullanan oteller ve acentelerin kullanmayanlarla arasında nasıl bir fark oluşuyor?
Öncelikle şu farkı ortaya koyalım. Bu sene kriz ortamı en üst düzeyde yaşanırken, ortalama %45’lik bir düşüş ve daralma yaşanırken, son 3 senedir İnternet’e yatırım yapmış olan tesisler ve acenteler, diğerlerine göre krizi daha rahat atlatabilir vaziyetteler. Aralarında en az %15’lik bir fark var.
Şimdi biraz detaya inelim; özellikle son 3 senedir aradaki farkı çok açık şekilde görmeye başladık. Nasıl ki, bir zamanlar bilgisayar kullanan, otomasyon sistemlerine geçmiş oteller ve acenteler ile, geçmeyenler arasında farklar oluştu. Teknolojiye, çağa ayak uyduramayanlar birer birer yok oldu veya küçülmek zorunda kaldı. Şimdi aynı durum, yine teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak İnternet’i yoğun ve efektif kullananlarla kullanamayanlar (veya önemsemeyenler, yatırım yapmayanlar) arasında ciddi farklar oluştu, oluşmaya da hızla devam edecek.
5-Sosyal medya ve internet üzerinden yapılan reklamın sabit ve net bir raporlaması olabiliyor mu?
Elbette…
Hatta reklam dünyasında, tüm mecralar içerisinde İnternet reklamlarının (sosyal medya da İnternet mecrası içinde yer alıyor) her an, gerçeğe en yakın şekli ile ölçülebilir olduğu kesin. Artık çok gelişmiş analiz – raporlama sistemleri var. Yapmış olduğunuz reklamlar karşılığında, web siteniz ne kadar hit aldı, hangi ülkelerden, hangi bölgelerden ziyaret aldı, hangi sayfalarınızı gezdi, hangi ürünlerinize ilgi gösterdi ve hatta bir de online rezervasyon sistemi var ise, kaç kişi bu bölüme geçti, kaç kişi satın aldı. Bunların hepsini görmek, raporlamak, kümülatif hale getirmek mümkün.
6-Saydığınız olumlu etkilerin insan üzerinde psikolojik bir etkisi var mı sizce?
Tabi ki var. Her şeyden evvel, yaptığınız çalışmaların, verdiğiniz emeğin, harcadığınız paraların geri dönüşümünü görmek insana bambaşka bir haz veriyor. Bizler 2003 yılından beri WEB TASARIM, ONLINE REZERVASYON ve WEB MARKETING işleri yapıyoruz. Bizim her sene farklı, bir dolu başarı hikayemiz var… Her birinde farklı hazlar yaşamışızdır.
Bakınız, ufak bir anımı anlatayım. Yıl 2009, o zamanlar Türkiye’nin en önemli zincir tesislerinden birisinin Şubat ayında WEB işini aldık. Mart ayında ONLINE REZERVASYON sistemini kurduk. Nisan ayında sisteme, direk kredi kartı tahsilatı için Sanal Pos bağladık. Daha sistemin 2. gününde, bir gece yarısı 2 ayrı rezervasyon düştü. 1 tanesi 10.EKİM.2009 giriş tarihli 9 günlük bir Villa rezervasyonu, direk hesaba geçen para 10.500.-Euro… Aradan 10 dakika geçti, 1 rezervasyon daha… O da hemen hemen aynı detaylarda, 11.200.-Euro… Peki nereden? Norveç’den 2 tane yakın dost aile…
Ertesi sabah, finans müdürleri beni cepten arıyor, binlerce kez teşekkür ettiler bana, çok sevindiler. Biz de çok sevinmiştik tabi. Sonra bu satışlar hızla devam etti ve 2009 yıl sonunda 1.000.000.-Euro üzerinde sadece İnternet satışlarından ciro yaptılar.
7-Size gelen otel ve acentelere yol haritası çizerken önceliğiniz nedir?
İnanın bu konuda sabit ve önceden belirlenmiş bir yol haritası olması imkansız derecede zor. Zira, tesislerimizde, acentelerimizde çok değişken yapılara sahip, hitap ettikleri müşteri profilleri çok farklı, yapılanması çok farklı.
Bu konuları, beraberce konuşup stratejiyi belirledikten sonra, bizler için 3 önemli kriter var.
1-) 3 yıllık bir yol haritası çiziyoruz. Bu yolda, bizimle çalışırken reklam bütçesi nedir? Buna hazır mı?
2-) Bütçesi hazır ise, kafasında oluşmuş ise, bizlere de uygun geldiği şartlar altında 2. konu devreye giriyor.
Tesisin veya Acentenin, görselleri nasıl? Yeterli sayıda resim / imajları var mı ve daha da önemlisi yeteri kadar kaliteli mi? Eğer “evet” ise yola devam… Değil ise, muhakkak bu konuda iyileştirme yapmak gerekiyor ve Fotoğraf / Video çekimleri proje teklifimizi sunuyoruz. Onaylanması kendi lehlerine oluyor, kalite ve verimlilik bir anda artıyor.
3-) Tüm bunların sonrasında tesisin veya acentenin müşteri memnuniyet oranları nedir? Bu zamana kadar hizmet odaklı çalışmalarında şikayet oranları nedir? Bunlara bakıyoruz. Bu konu çok önemli. Eğer, memnuniyet oranları yeterli seviyede değil ise ve hatta kötü ise, öncelikli olarak bu kötü tablonun İnternet ortamından kalkması için gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Sonrasında satış odaklı çalışmalarımıza hız veriyoruz.
8-Bu harika bilgiler için teşekkür ederim. Var mı eklemek istediğiniz bir şey?
Artık kesin olan bir şey var: İNTERNET, akıllı kullanıldığı ve profesyoneline bırakıldığı şartlar dahilinde, firmalar için en önemli PARA KAZANDIRAN MECRA haline gelmiştir.
Şunu unutmayalım; örnek alınan, parmak ile gösterilen, başarı hikayesi dilden dile dolaşan tüm firmaların, son 10 yıl içerisinde en büyük yatırımlarının ve en büyük gider kalemlerinin İnternet ve İnternet reklamları olduğu kesindir.
Ve yine kesin olan bir konu daha: İDA DANIŞMANLIK, son 5 senede işbirliği yapmış olduğu her firmasına 3 yıllık istikrarlı bir çalışma sonrasında yatırdığı paranın 10 katını kazandırmıştır, bundan sonrada kazandırmaya devam edecektir.
Her konuda olduğu gibi, İnternet’te de sabır, istikrar ve kaliteli hizmet anlayışı en önemli unsurlardır ve bunlar gerçekleştiği anda en güzel meyveyi İnternet ağacı verecektir :-)
Teşekkürler.
Sosyal Ağlar