Global Dağıtım Kanalları Kısaca (GDS) Nedir? Neden Önemlidir?

GDS Channels

Global dağıtım kanalları; insanların ulaşım ve konaklama konusunda her türlü bilet & hizmet satın alma ya da kiralama ihtiyaçlarını daha hızlı ve ucuz olarak karşılamaları için oluşturulan dinamik data  bankalarıdır.

Bu data bankaları çok yönlü bir ağ oluşturarak hizmet sağlayıcının tüketiciye fiyat ve envanterini (kontenjan) sunması için özel giriş modülleri oluşturur. Böylece bir otel, havayolu, rent a car ya da diğer ulaşım firmaları tüm fiyat ve müsaitliklerini GDS kanallarına kullandıkları CRS (Central Reservation Systems) ile aktarabilmektedir. Hizmet sağlayıcıdan GDS kanalına yürütülen bilgi akışı aracısız ya da birden fazla aracılı ola bilir. Bu da pazarlama ve satışın kendine has becerisi ve vizyonu ile ilgilidir. Sadece CRS sistemleri geliştirmiş olan firmalar vardır ve örnekle otel ile GDS kanalının bağlantısını yapar. Böylelikle otel ya da diğer firmalar her bir GDS kanalı ile ayrı ayrı görüşmek ve anlaşmak zorunda kalmaz, tek bir CRS sisteminden birkaç farklı GDS kanalına fiyat ve müsaitlik gönderebilirler.

 

GDS kanalları nasıl satış yapar?

GDS kanalları yoğun olarak b2b çalıştıkları için öncelikle dünya genelinde 600.000’in üzerinde faaliyet gösteren ve ofis satışı ile belirli kitlelere hitap eden acentelere sistem alt yapısı sağlayarak, çeşitli ürünleri tek bir bağlantı ile sunar. Acenteler sistemleri üzerinden sorgulama yaparak müşterisi için online olarak rezervasyon  gerçekleştirir. Bu aşamada acente kendisi bir voucher ya da bilet düzenleyebilir ancak bu oteller için gerekli değildir çünkü oteller doğrudan bağlantılı oldukları sistemlerden otomatik elektronik voucher almaktadırlar.

GDS kanalları ayrıca Online rezervasyon portalları olan; Orbitz, Travelocity, Priceline, Travelzoo, Expedia gibi b2c (son kullanıcıyı) hedefleyen web sitelerine de fiyat ve müsaitlik bilgisi sağlar. Hatta bazı web siteleri özel olarak bir GDS kanalının kendi satış portalı olabilir.

Komisyon ve ödemeler nasıl gerçekleşir?

Otel ya da diğer hizmet sağlayıcılar. Son satış fiyatlarını sisteme girerler. Bu satış fiyatları üzerinden gerçekleşecek her bir rezervasyon için komisyon oranı ve rezervasyon bedeli öderler. Rezervasyon komisyon oranları genelde satış acentelerinin kazançlarıdır ancak özellikle GDS kanalları kendi hizmetleri için rezervasyon başına bir sabit ücret uygularlar. Hatta bazı GDS kanalları yıllık katılım payı da almaktadır. Eğer GDS kanallarına bağlantıda 3. Bir firmadan CRS sistemi sağlanırsa bu sistem için de komisyon ödemek söz konusudur. Böylece bir otel GDS kanalları üzerinden rezervasyon aldığı zaman toplamda %15 gibi (-+) komisyon ödemesi yapar. Pratik olarak pek çok kanalın rezervasyon ödemesi müşteri tarafından doğrudan otele yapılır. Rezervasyonun gerçekleşmesi için müşteriden bir kredi arktı bilgisi alınarak otele gönderilmesi sağlanır ve otel iptal şartları doğrultusundan karttan ücret çekebilir ya da sadece provizyona tabi tutabilir ancak ödeme otelde gerçekleştikten sonra belirli bir periyotta otel komisyon ödemesini GDS kanalına gerçekleştirir.

Bu rezervasyon ve ödeme süreci günümüzde yaygın olarak kullanılan IDS kanalları (booking.com, Expedia.com, HRS.com) gibidir. Komisyon oranları ve müşteriden alınan ödeme gibi işlemler de benzerlik göstermektedir.

 

GDS kanalları nerelerde daha çok yaygındır?

GDS kanalları online satışın yaygın olarak tercih edildiği şehir otelciliğinde, Avrupa ve Amerika kıtasındaki konaklama ve seyahat taleplerinde yoğun olarak kullanılmaktadır ancak charter destinasyonlarında özellikle paket tur tatilleri için çok az kullanılmaktadır. Bunun en büyük nedeni tur operatörlerinin garantili satışlar ya da farklı satış stratejileri ile çok daha uygun fiyatlar alarak tatilciye daha avantajlı uçak dahil paketler sunmalarıdır. Online satın alıma henüz çok geçememiş pazar kitlesinin tercihlerinde de GDS kanallarının kullanılma oranları düşüktür.

GDS kanallarında yer almak gerekli midir?

Bir otel her ne kadar paket tur destinasyonlarında yer alsa da GDS kanallarında bulunmak pazarlama için önemlidir çünkü rezervasyon akışı olmasa bile online bulunurluğu artacağı için marka bilinirliğine doğrudan fayda sağlayacaktır. GDS kanallarında yer almanın maliyeti genelde gerçekleşen rezervasyonlara dayalı olduğu için de firmaya ilave bir maliyet yansımayacaktır. Ayrıca bazı acenteler GDS kanallarını kullandığı için rezervasyon akışına  şüphesiz katkı sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise online fiyat istikrarıdır. IDS kanallarının farklı ülkelere farklı fiyat uygulamamaları gibi, GDS kanallarında da pazarlara göre farklı fiyat uygulaması yoktur. O nedenle paket tur destinasyonlarında yer alan ve farklı pazar fiyatı uygulan otellerin satış fiyatları olarak standart bir online fiyatlandırma oluşturmaları önemlidir. Hangi para biriminden olursa olsun fark etmez zira her bir online web sitesi günün kurundan fiyat çevirisi yapmaktadır ve otelin verdiği orijinal kur birimini dikkate alarak satış yapmaktadır.

GDS kanalları uzun yıllardır çalışmalarını yürüten yapılardır. Gelecekte ne gibi alternatif satış kanalları gelişir tahmin etmek zor ancak bu alternatif satış kanallarının daha az maliyetli ve daha hızlı olması özelliği ile online ve mobil olacağı açıktır.