Off-Page SEO

SEO’nun ne demek olduğunu, SEO yaptırmanın faydalarını, arama motorlarının hangi tür dosyaları indeksleyebildiklerini ve başlıca SEO terimlerini buradaki makalemizde sizlere aktarmıştık.

Bu yazımızda da SEO Uzmanları tarafından genel olarak kullanılanılan OffPage SEO çalışmalarını detaylandırıyoruz. OnPage SEO çalışmaları ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.

OFF-PAGE SEO ÇALIŞMALARI

Site dışı Arama Motoru Optimizasyonu ise, farklı teknik ve stratejiler dahilinde dışardan içeriye yani dış sitelerden bizim sitemize bağlantılı linkler vermek üzerine yapılan bir çalışmadır. Çalışmanın büyüklüğüne göre maliyeti çok ciddi boyutlara çıkabilir.

Site dışından gerçekleştirilen çalışmaların tümünü kapsamaktadır. En popüleri link inşaası ve sosyal medya çalışmalarıdır.

Bir sitenin Off-Page SEO başlangıç sürecindeki ilk adımı mutlaka sosyal medya ile olmalıdır. Web sitesine ait sosyal medya hesapları açılarak, sektörden ilgili kişilerin takibi sağlanmalı ve düzenli aralıklarla güncelleme, duyuru ve paylaşımlar yapılmalıdır. Günümüzde Sosyal Medya Optimizasyonu (SMO) SEO için en önemli kriterler arasındadır. Tabi sosyal medyadaki aktiflik, paylaşım beğeni ve yorum oranları gibi sosyal etkinliklerin yoğunlukları da önemlidir.

Off-Page-SEO_ida

Sitenin sosyal medya entegrasyonu yapılırken bir yandan da Google, Bing, Yahoo ve Yandex arama motorlarına kayıt edilmesi önemlidir. Bing arama motoruna kaydolan girişimcilerin websiteleri otomatik olarak Yahoo arama motoruna da eklenmektedir.

Link İnşaası, web sitesinin hedef kelimelerinde yükseltebilmek adına gerçekleştirilen backlink çalışmalarının tümünü kapsar. Link İnşaasının bir uzman tarafından yapılması şarttır. Çünkü link inşaası hatalı gerçekleştirilirse web sitesinde oluşacak problemlerin neticesinde, web sitesinin arama performansı hasar görür ya da arama listelerinden tamamen çıkartılabilir.

links-680x249

OffPage Doğal SEO, sitede var olan içeriklerin veya materyallerin üyeler veya ziyaretçiler eliyle sosyal medyada ve diğer sair platformlarda paylaşılmasıdır. Bu paylaşımlar arttıkça, sitenin popülerliği ve arama motorları nezrindeki değeri de kendiliğinden artar. Bu yüzden sitedeki bir içerik forumlar, sosyal medya hesapları gibi SEO’ya katkı sağlayan ortamlarda paylaşılırken kullanıcı eliyle yapılıyormuş izlenimi taşımalı ve sitelerin kullanıcıya gerçekten hizmet eden faydalı siteler olduğu olgusu oluşturulmalıdır.

Çoğu site sahibi SEO dendiğinde PageRank değeri yüksek birkaç sitede yayınlanan tanıtım yazılarıyla backlink almayı ve sosyal medyada yapılan link paylaşımlarını anlıyor olsa da sitenin temeli sağlam inşaa edilmeden, backlink veya sosyal medya araçlarının etkin kullanımı fark etmeksizin, ne çalışma yapılırsa yapılsın boşa kürek çekiliyor demektir.

Yani bir başka ifadeyle iç optimizasyon konusunda sınıfta kalan, link inşası ve kodlama gibi en temel konularda dahi onlarca hatası bulunan, doğal ve kullanıcı odaklı bir SEO çalışması yürütmek yerine suni yollarla başarı elde etmeye çalışan bir web sitesinin arama motorları ile hiç iyi anlaşamayacağını söyleyebiliriz.

ANA BAŞLIKLAR HALİNDE OFF-PAGE SEO

off-page-SEO–  Sitenin sosyal medya entegrasyonu yapılmalıdır.
–  Site arama motorlarına kaydedilmelidir.
–  Her zaman anahtar kelime seçimi, ön araştırma ve test ile başlanmalıdır.
–  Link metni içerisinde anahtar kelimeler kullanılmalıdır (Use keywords in link anchor text)
–  Kapsamlı anahtar kelimeler hedeflenmelidir (Target a large list of keywords)
–  Aktif anahtar kelimeler takip edilmeli ve gerekli güncellemeler yapılmalıdır.
–  Tek yönlü linkler (One-way inbound links – not link exchange or reciprocal links) ve aynı site üzerinden verilen linklerde farklı anahtar kelimeler kullanılmalıdır. (Different keywords in your link-ads from the same site)
–  Yüksek rank’ı olan sitelerden linkler yayınlanmasının faydası vardır. (Obtain links from high ranking publisher sites)
–  Link sayısını mantıklı bir zaman diliminde artırmak çok önemlidir. (Gradual link building technology – no growth spikes)
–  Link yakınında -örneğin aynı paragrafta/sayfada- bağlantılı anahtar kelimeler kullanılmalıdır. (Use relevant keywords near your inbound link – contextual relevance)
–  Derin linkleme yapılmalıdır -birçok dış alt sayfadan kendi sitenizin alt sayfalarına- (Deep linking – from multiple pages to multiple pages-)

Off-Page SEO’da aşağıdaki konulara dikkat!

–  Bir link içerisinde aynı anahtar kelimeyi tekrar etmemelidir.
–  Link verilen sitenin tüm sayfalarına aynı linki yerleştirilmemelidir.
–  Linklerin, yerleştirilen sitelerde ne kadar süreyle durduğu takip edilmelidir.
–  Linklerde sitenin web adresi değil, anahtar kelimeler kullanılmalı ve linkin bulunduğu paragrafta bağlantılı anahtar kelimeler geçmelidir.
–  İmleme sitelerinde paylaşılacak içerikler sitede yayınlanan içeriklerle bire bir aynı olmamalıdır.
–  Paylaşımların az ama sürekli olması, doğallık açısından daha güvenlidir.

site-ici-site-disi-arama-motoru-optimizasyonu

 

Buralardan yararlandık;

www.support.Google.com
www.tr.wikipedia.org
www.seoforumu.com